Slik sparer Siren tid og penger på busspendling

Bussturen til og fra jobben i Kristiansand er gull verd for Siren Vetnes Johannessen fra Mandal.

Hver morgen sitter Siren på med mannen Einar til bussholdeplassen i Mandal for å dra på jobb i Kristiansand. En busstur på rundt 40 minutter ligger foran henne. Det første hun gjør når hun dumper ned i setet er å åpne mail og Teams-meldinger for å oppdatere seg på hva som har kommet av meldinger siden gårsdagens busstur hjem. Mens bussen suser østover på E39 i grålysningen, jobber Siren konsentrert og uforstyrret.

– Jeg sjekker og svarer på mail, forbereder meg til morgenmøte med ansatte og leser meg opp på dokumenter.  Reisen til og fra jobb er verdifull arbeidstid for meg, sier HR-lederen i Agder fylkeskommune.

Å sette seg bak rattet og stange i morgenkø inn mot Kristiansand, er et dårlig alternativ for Siren. De dagene hun trenger privatbil i jobboppdrag, er heldigvis få.

5000 kroner spart hver måned

Siren liker den rolige stemningen på bussen der passasjerene er i sin egen boble og lytter til musikk, sover eller jobber. Selv sparer hun både tid og penger på å reise kollektivt. Reisetiden er gull verd for henne og med ny vei er det blitt en svært behagelig tur.

– Jeg får jeg mer fritid på ettermiddager og kvelder og ikke minst i helgene. Dessuten er det lønnsomt å ta buss. Jeg har regnet ut at jeg sparer rundt 5000 kroner i måneden på å bruke buss framfor privatbil. Da har jeg kun tatt med drivstoff, parkering, bompenger og forsikring, sier Siren.

Tenker på miljøet

Tid og penger er ikke eneste grunn til at Siren lar privatbilen bli stående hjemme i garasjen. Hun er opptatt av miljøet, og opplever det som meningsfylt å la bilen stå.

– Privatbilene tar opp plass i bybildet og skaper svevestøv, enten de går på fossil eller el. Skal vi få et bedre bymiljø og klare klimamålene, trenger vi å begrense privatbilismen. Klimautslippene må ned. Her syns jeg alle bør kjenne på et ansvar, sier hun.

Med dagens utbygde kollektivtilbud, syns Siren at buss burde være et godt alternativ for mange som i dag kjører privatbil til jobb.

– Jeg som bor i Mandal, trenger aldri å tenke på busstidene. Det går en buss hvert kvarter på morgen og ettermiddag. De som bor et stykke unna bussholdeplass, kan benytte «park and ride»- anleggene langs hovedveiene.  

Siren har to forslag til tiltak som kan gjøre bussturen enda enklere for pendlerne:

– Jeg skulle gjerne hatt wifi på bussen og et brett i stolryggen foran å sette PCen på, slik turbussene har.

Se intervjuet i sin helhet her: