For Vanja er jobbreisen blitt mental avkopling

Jobbreisen med buss mellom Arendal og Kristiansand gir pusterom i Vanja Gruts travle liv.

Arbeidsdagen begynner i 06.00-tiden for den travle Arendals-kvinnen Vanja Grut. Jobben som kommunikasjonsrådgiver i Agder og Telemark bispedømme innebærer daglig jobbpendling til og fra Kristiansand. Vervene som bystyrerepresentant i Arendal kommune og styremedlem i Agder Arbeiderparti betyr møter både på dag- og kveldstid.

Fra boligen på Myra tar hun bilen opp til park and ride-anlegget på Harebakken, for å rekke AKTs 100 D ekspressbuss til Grimstad og Kristiansand presis klokken 06.49. Når bussen ruller av gårde sørover på E18 faller Vanja til ro i setet.

– Da vet jeg at jeg har 50 avslappende minutter foran meg, der jeg kan lukke øynene og kople av mentalt. Det er min alenetid. Det er også sosialt å kjøre buss, og man blir kjent med andre dagpendlere som man gjerne slår av en prat med, sier Vanja.

Kjedelig biltur

Vanja er ingen erfaren busspendler. Før hun fikk jobben i Kristiansand for ett års tid siden, jobbet hun i Lillesand. Her var det rikelig med gratis parkeringsplasser, og Vanja brukte privatbilen til og fra jobb. På den nye arbeidsplassen i Kristiansand, kunne ikke arbeidsgiver tilby gratis plass til bil.

– I starten var jeg spent på hvordan det ville bli å bruke bussen til og fra jobb. Jeg er blitt positivt overrasket. Mens bilturen til jobb i Lillesand ofte var stressende, oppleves bussreisen som en herlig pustepause i hverdagen.  

Fem ganger så dyrt

Økonomien bidrog også til at kollektivtransport ble et enkelt valg. Vanja har grovregnet på hvor mye penger hun sparer på å ta bussen til jobb i stedet for sin bensingjerrige Audi A1. Svaret overrasket henne.

– I dag betaler jeg 1460 kroner per måned for busskortet. Skulle jeg benyttet privatbil, ville reiseutgiftene mine ha femdoblet seg. Høye drivstoffpriser, bompenger og utgifter til parkering, gjør det enkelt å velge bussen, sier hun.

At kollektivtransport også er mer miljøvennlig, er et viktig tilleggsmoment for henne. Som samfunnsbevisst borger, kjenner hun på et ansvar for å opptre miljøbevisst i hverdagen.

– For meg som ikke lenger har barn som skal i barnehage eller skole, er det lett å ta det valget. For andre foreldre kan bilen være eneste løsning for å få hverdagen til å gå opp, sier hun.

På Vanjas ønskeliste står det et enda bedre busstilbud mellom Arendal og Kristiansand. I dag går det kun to avganger hver vei med ekspressbussen; kl. 07 og 08 om morgenen og 15 og 16 om ettermiddagen. Det betyr at Vanja må ty til bilen dersom hun må jobbe overtid.

– Heldigvis skjer ikke det så ofte. Men Litt flere ekspressavganger hadde vært topp, sier hun.

Se intervjuet i sin helhet her:

Vi bruker teknologi som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Vi gjør dette for å forbedre nettleseropplevelsen og vise personlig tilpassede annonser. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse funksjoner og funksjonalitet. Les mer om vår personvernserklæring her