For Hjørdis fra Flekkerøy trumfer bussen privatbilen

Å velge buss framfor privatbil til jobb er en «no-brainer» for Hjørdis Gudmundsen fra Flekkerøy.

At tobarnsmoren Hjørdis er opptatt av økonomi, er bare én av mange grunner til at hun hver morgen velger buss når hun skal fra Flekkerøy til Kristiansand sentrum på jobb. For henne er det langt flere fordeler enn ulemper ved å ta buss.

– Fordi jeg jobbpendler med buss, klarer vi oss med én bil i familien. Den brukes til å kjøre til barnehagen, og er grei å ha når pappa ønsker å finne på noe. Han er for tiden i pappapermisjon med minstemann. Når vi begge to er i jobb, kommer vi til å ta bilen en vei hver. Da parkeres bilen på park & ride-anlegget i Hannevika, og deretter går turen med buss til og fra sentrum, sier tobarnsmoren.

Selv pleier hun å ta bussen som går 07.26 fra rundkjøringen på Flekkerøy. Etter 22 minutter er hun framme i Henrik Wergelandsgate. Derfra er det en kort spasertur til jobben som rådgiver på Noroff i Slottskvartalet. M1- bussen går hvert tiende minutt i rushtiden, så hun trenger ikke å sjekke klokka når hun drar til bussholdeplassen.

Svært lønnsomt

Å bruke privatbil mellom hjem og jobb hver dag har ikke vært et alternativ for Hjørdis. To biler i stedet for én ville ha kostet familien Gudmundsen minst 70 000 kroner i ekstra utgifter per år. Bare parkeringsutgiftene ville kostet 110 kroner per dag. Det finnes mye annet familien heller ønsker å bruke disse pengene på.

– Det blir et enkelt regnestykke. Dessuten syns jeg jobbpendling med buss både er praktisk og hyggelig. De beste dagene er når sola skinner. Lite kan måle seg med ei stor sol som skinner i ansiktet, favorittmusikk på ørene og følelsen av å kunne koble helt av. Tidsmessig er det ikke noen særlig forskjell. Selv om det er mange stopp underveis, bruker ikke bussen mer tid enn privatbilen. Bussen vinner i køtrafikken, sier hun.

Forbedringer

Hjørdis kan bare komme på et par forbedringer i kollektivtilbudet som ville gjort hverdagen deres enda enklere:

– Det måtte være en direktebuss mellom Flekkerøy og sentrum i rushtiden. Den bussen jeg tar om morgenen, er ofte full når den forlater Flekkerøy, så da kunne den like godt gått direkte. Det blir dessuten ofte fullt på park & ride-anlegget i Hannevika. Det kunne vært greit med litt bedre kapasitet her.

Se intervjuet i sin helhet her

Vi bruker teknologi som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Vi gjør dette for å forbedre nettleseropplevelsen og vise personlig tilpassede annonser. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse funksjoner og funksjonalitet. Les mer om vår personvernserklæring her