Busspendler og sparer penger til sydentur

Fordi pappa tar bussen til jobb, blir det penger i kassa til sommerens sydenferie for familien Berglihn i Randesund.

Da tobarnsfamilien flyttet fra Oslo til Sørlandet for halvannet år siden, sa venner at de ikke kom til å klare seg uten to biler. I Oslo hadde de klart seg greit med én bil, takket været et godt utbygd busstilbud. Joakim Berglihn og samboer Linn Kvammen ville finne ut om det samme kunne gå i Kristiansand.

– Vi jobber begge to, og har barn på fem og sju år som går henholdsvis i barnehage og skole. Vi besluttet at jeg skulle bruke bussen til og fra jobb i Kristiansand sentrum. Det har gått fint så langt. Bussen mellom Tømmerstø og Kristiansand går hvert 10. minutt i rushtiden, og turen tar bare 18-20 minutter, sier Joakim.

Syden venter

Privatbilen brukes til å frakte barna til barnehage, skole og fritidsaktiviteter. Pengene som en bil nummer to ville ha kostet, går i stedet inn på en feriekonto som sikrer familien Berglihn sommerferier ved Middelhavets strender. Sol, varme og badeliv står høyt i kurs hos dem.

– Det er mye penger å spare på å klare seg med én bil. Bussen koster meg rundt 700 kroner i måneden. Utgiftene til en bil nummer to, inkludert drivstoff og bompenger, ville ha kostet oss minst 6500 kroner per måned. Det blir fort mye penger i sparegrisen av slikt, sier Joakim.

Han pleier å ta bussen litt før kl. 07.00 hver morgen, slik at han er på jobb før kl. 07.30. Den korte reisetiden bruker han til å kople av.

– Det hender at jeg titter ut av vinduet på gråværet utenfor og drømmer meg til varmere strøk, sier han og ler.

Direktebuss

At familien også belaster miljøet mindre ved å klare seg med én bil, er en bonus. Men Joakim innrømmer at det er familieøkonomien som har vært avgjørende. Det hender at behovet for to biler melder seg, særlig når familiemedlemmer skal på ulike aktiviteter samtidig. Men ulempen er ikke større enn at de finner en løsning.

– Det er et enkelt valg egentlig, og jeg trives dessuten godt som busspendler. Det eneste jeg skulle ønske meg, er en bussavgang mellom Kristiansand og Tømmerstø som går litt mer direkte, uten stopp på UiA og Lund, sier Joakim.

Se  intervjuet i sin helhet her:

Vi bruker teknologi som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Vi gjør dette for å forbedre nettleseropplevelsen og vise personlig tilpassede annonser. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse funksjoner og funksjonalitet. Les mer om vår personvernserklæring her